El decés de Jorge Ibargüengoitia

Jorge Ibargüengoitia, imatge manllevada de salonkritik.net

Un terrible accident d’aviació que va causar la mort a Rosa Sabater ha estat objecte d’investigacions, com és lògic, i va presentar algunes característiques dignes d’estudi.

El luctuós fet va tenir lloc el 27 de novembre de 1983, quan un avió de la companyia Avianca, el vol Avianca 011, es va estavellar quan enfilava la pista de l’aeroport de Barajas, encara dins el terme municipal de Mejorada del Campo, L’avió, un Boeing 747, procedia de París-Xerris de Gaulle d’on s’havia enlairat a les 22 hores i 25 minuts del dia 26. A les 0 hores i 3 minuts del dia 27 es va produir l’última comunicació per ràdio de l’aparell amb la torre de control de Barajas, on es va donar autorització per a l’aterratge. L’avió, que suposadament volava correctament a 9.000 peus va baixar fins els 2.000 i va ser aleshores quan va col·lidir amb el terra a uns 12 quilòmetres de la capçalera de pista. Eren les zero hores i sis minuts. Segons investigacions posteriors, l’avió va impactar contra una cadena de tres pujols, amb la qual cosa va incendiar-se i va quedar destruït gairebé al complet. El resultat va ser de 181 morts, entre els quals hi havia Rosa Sabater, els escriptors Marta Traba, Ángel Rama, Manuel Scorza Jorge Ibargüengoitia.

La conclusió sobre les causes de l’accident apuntaven a un error humà que va consistir en la introducció de coordenades errònies en el navegador inercial de l’aeronau, l’INS. El comandant, a resultes d’aquesta errada, va interpretar incorrectament el senyal ILS de la pista 33 on havia d’aterrar i va iniciar un viratge equivocat cap a la dreta en comptes de fer-lo en el lloc adequat. La foscor, lògicament, li va impedir veure on es trobava en realitat i això va provocar el xoc amb el terra, molt més elevat del que esperava trobar.

Els secrets de les places de BarcelonaJosé Luis Caballero Fernán-dez i David Escamilla pàg.165
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s