Paul Lafargue, el gendre de Karl Marx

Pereza andaluza, Julio Romero de Torres, 1900

El personatge de Paul Lafargue és conegut avui com el del gendre de Marx i de l’autor del Dret a la peresa. De primer pròxim al proudhonians, s’adhereix després a Marx i es casa amb la seva filla segona, Laura. El 1870 és encarregat d’agitar Bordeus, fuig de la repressió i s’instal·la a Espanya, on porta la lluita contra els partidaris de Bakunin.

El 1911, Paul Lafargue s’acosta als setanta anys, data que s’ha fixat per acabar amb la seva vida. Metge i socialista, coneix els consells de Berthelot, represos per Robin al seu opuscle. Així s’adreça, per tal d’obtenir cianur de potassi al secretari de la federació SFIO del Sena, Beuchard, que és depenent de farmàcia.

La nit del 26 de novebre, Paul Laura Lafargue es donen mort, probablement injectant-se el cianur al puny. 

(…)

Jaurès parla d’un «malentès dolorós» i conclou: «Per bé que hagi abreujat voluntàriament la seva vida que devia als interessos de la seva causa, és una vida tan rica d’accions desinteressades, d’abnegació socialista, de pensament original i singular (…), que veritablement podem dir que ha acomplert el seu deure i que té dret al repòs etern, tan tràgicament conquerit».

(…)

Sobre les tombes, Vaillant, Jaurès, Kollontai Lenin pronuncien discursos. Lenin anuncia el pròxim esdeveniment de l’ordre comunista desitjat per Lafargue, però s’abstè de qualsevol al·lusió al suïcidi. En una reunió privada, hauria defensat la idea que un socialista pertany al seu partit abans que a sí mateix. Si pot escriure, encara que sigui un article, no té dret a suïcidar-se.

(…)

Quant a Lafargue, coopera a l’obre de propaganda de Robin tot precisant al seu testament que publicarà Le Socialiste: «Ja fa anys que em vaig comprometre de no passar del setanta; vaig fixar l’època de l’any per a la meva partida de la vida i vaig preparar la manera d’executar la meva resolució: una injecció hipodèrmica d’àcid cianhídric».

pag. 179

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s